Науково-практичний коментар до ст. 707 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 707 Цивільного кодексу України

Стаття 707. Обмін товару
 
1. Покупець має право протягом чотирнадцяти днів не рахуючи дня купівлі непродовольчого товару належної якості, якщо триваліший строк не оголошений продавцем, обміняти його у місці купівлі або інших місцях, оголошених продавцем, на аналогічний товар інших розміру, форми, габариту, фасону, комплектації тощо. У разі виявлення різниці в ціні покупець проводить необхідний перерахунок з продавцем.
Якщо у продавця немає необхідного для обміну товару, покупець має право повернути придбаний товар продавцеві та одержати сплачену за нього грошову суму.
Вимога покупця про обмін або повернення товару підлягає задоволенню, якщо товар не був у споживанні, збережено його товарний вид, споживчі властивості та за наявності доказів придбання товару у цього продавця.
2. Перелік товарів, які не підлягають обміну або поверненню на підставах, передбачених цією статтею, встановлюється нормативно-правовими актами.
Коментар:
Коментована стаття регулює відносини, що виникають з приводу обміну товару, якість якого не відповідає договору чи іншим вимогам, передбаченим ст. 673 ЦК.
Покупець має право обміняти придбаний товар, який не підійшов йому за розміром, фасоном, формою, габаритами, комплектацією тощо. Проте можливість здійснення цього права залежить від сукупності умов. По-перше, обміну підлягають непродовольчі товари. По-друге, обміну підлягають лише ті товари, які не були у споживанні, товарний вид і споживчі властивості яких збережено. По-третє, покупець повинен мати докази придбання товару саме в цього продавця. Враховуючи те, що стаття не пред\’являє спеціальних вимог, факт придбання товару в даного покупця можна підтвердити не лише письмовими доказами (наприклад, касовим чи товарним чеком), а й показаннями свідків. По-четверте, вимога щодо обміну товару має бути пред\’явлена не пізніше 14 днів з моменту передачі товару покупцеві, якщо продавцем не оголошений більш тривалий строк.
Товар обмінюється в місці покупки чи в інших місцях, оголошених продавцем (наприклад, у випадках продажу товарів за зразками, коли товари доставляються покупцеві зі складу продавця, оптових торгових організацій чи від виготовлювача), продавець за наявності згоди з ними може визначити, що товар обмінюватиметься в місці знаходження цих осіб.
Товар, що не підійшов покупцеві, може бути замінений лише на аналогічний, але інших розмірів, форми, габаритів, фасону, кольору чи комплектації. Якщо аналогічний товар дорожчий, то покупець сплачує різницю в цінах продавцеві, а якщо дешевше, то продавець повертає цю різницю покупцеві. При цьому ціна на товар, що обмінюється, визначається, виходячи з ціни, сплаченої покупцем при укладенні договору, а у випадку продажу товару в кредит – виходячи з ціни, визначеної договором. Витрати, понесені покупцем внаслідок обміну товару (наприклад, з доставки товару продавцеві), продавець не компенсує, оскільки обмін товару не пов\’язаний з порушенням ним зобов\’язань за договором.
Якщо в момент пред\’явлення вимоги в продавця немає необхідного для обміну товару, покупець може повернути йому придбаний товар і отримати сплачену за нього ціну.
На підставі ст. 707 ЦК допускається обмін не всіх товарів. Постановою КМУ затверджений перелік товарів належної якості, що не підлягають обміну (поверненню). Перелік є вичерпним і не може бути розширений продавцем.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code