Науково-практичний коментар до ст. 711 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 711 Цивільного кодексу України

Стаття 711. Відповідальність за шкоду, завдану товаром неналежної якості
 
1. Шкода, завдана майну покупця, та шкода, завдана каліцтвом, іншим ушкодженням здоров\’я або смертю у зв\’язку з придбанням товару, що має недолік, відшкодовується відповідно до положень глави 82 цього Кодексу.
 
Коментар:
 
 
Шкода як підстава відповідальності — це збиток, заподіяний майну внаслідок його ушкодження, знищення, псування (див. коментар до ст. 22 ЦК) або особі — внаслідок утрати заробітку через каліцтво, інше ушкодження здоров\’я або смерть годувальника (див. коментар до ст. 1168 ЦК).
Відповідальність настає, якщо причина шкоди зв\’язана з протиправним поводженням, тобто є наслідком недоліків товарів, робіт чи послуг.
Стаття, що коментується, встановлює, що відповідальність за заподіяння шкоди внаслідок недоліків товару поряд із продавцем несе і його виготовлювач. Слід мати на увазі, що шкода життю, здоров\’ю чи майну може бути заподіяна не тільки через те, що в товарах (роботах, послугах) маються недоліки, але і внаслідок ненадання необхідної і достовірної інформації про товар, роботу чи послугу (наприклад, правилах використання, строках служби чи придатності, необхідних діях по їхньому закінченні і т.д.).
Шкода, заподіяна життю, здоров\’ю громадянина, або його майну відшкодовується в повному обсязі. Спосіб відшкодування шкоди, — в натурі чи шляхом компенсації збитків, визначається за правилами глави 82 ЦК.
Право на відшкодування шкоди визнається за будь-яким потерпілим незалежно від того, чи знаходився він у договірних відносинах із продавцем товару (виконавцем робіт, послуг) чи ні. Тому вимагати відшкодування шкоди може не тільки покупець товару, замовник чи споживач послуги, але і будь-яка інша особа. Наприклад, особі подарували телевізор, який згорів. Внаслідок пожежі було пошкоджено майно сусідів. Тобто право має будь-який потерпілий — сам покупець, або той, кому телевізор був подарований, або його друзі і сусіди, життю, здоров\’ю чи майну яких заподіяний збиток.
Позов про відшкодування шкоди може бути пред\’явлений продавцю, товару чи його виготовлювачу. Право вибору належить потерпілому. Таким чином, ЦК допускає конкуренцію договірного і позадоговірного (деліктного) позовів.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code