Науково-практичний коментар до ст. 741 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 741 Цивільного кодексу України

Стаття 741. Розрахунки між сторонами у разі розірвання договору ренти
 
1. Якщо договором ренти не встановлені правові наслідки розірвання договору ренти, розрахунки провадяться залежно від того, чи майно було передано у власність платника ренти за плату чи безоплатно.
2. Якщо майно було передано у власність платника ренти безоплатно, у разі розірвання договору ренти одержувач ренти має право вимагати від платника ренти виплати річної суми ренти.
3. Якщо майно було передано у власність платника ренти за плату, одержувач ренти має право вимагати від платника ренти виплати річної суми ренти та вартості переданого майна.
Коментар:
1. Коментована стаття фактично встановлює правила про викупну ціну ренти і виходить з того, що сторони повинні самостійно врегулювати це питання у договорі. У випадку, якщо сторони умову про викупну ціну ренти не погодили, пп. 2 та 3 ст. 714 ЦК встановлюють правила її визначення, в залежності від того, чи платно було придбане майно, що виступає предметом ренти. В обох випадках у викупну ціну ренти включається річна сума рентних платежів.
2. У п. 3 коментованої статті ми стикаємось з юридично-технічною помилкою законодавця, який вимагає від платника ренти, який при укладенні договору вже сплатив покупну ціну ренти, виплати покупної ціни ренти ще раз. В даному випадку сплачена платником ренти покупна ціна ренти повинна бути повернута йому одержувачем ренти, як безпідставно придбане майно.
 
Також додамо наступне.
 
Якщо майно було передано у власність платника ренти безоплатно, у разі розірвання договору ренти одержувач ренти має право вимагати від платника ренти виплати річної суми ренти.
Якщо майно було передано у власність платника ренти за плату, одержувач ренти має право вимагати від платника ренти виплати річної суми ренти та вартості переданого майна.
У випадку якщо сторонами не встановлені правові наслідки розірвання договору ренти, то розрахунки між ними провадяться залежно від того, яким чином було передано майно у власність платника ренти — за плату чи безоплатно (ч.2 ст.753 ЦК України). Платник ренти, якому було передане майно у власність безоплатно, повинен виплатити одержувачу річну суму рентних платежів. У випадку, коли платник ренти отримав майно у власність за плату, тобто виплатив одержувачу компенсацію вартості майна, переданого за договором, то останній залишає за собою право вимагати виплати річної суми ренти та вартості переданого майна.
Норми статті, що коментується, спрямовані на захист інтересів одержувача ренти. Одержувач не може позбутися права власності інакше як на підставі добровільної передачі майна платнику ренти. Платник не вправі вимагати передачі майна у власність від одержувача ренти.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code