Науково-практичний коментар до ст. 766 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 766 Цивільного кодексу України

Стаття 766. Правові наслідки непередання майна наймачеві
 
1. Якщо наймодавець не передає наймачеві майно, наймач має право за своїм вибором:
1) вимагати від наймодавця передання майна і відшкодування збитків, завданих затримкою;
2) відмовитися від договору найму і вимагати відшкодування завданих йому збитків.
Коментар:
У статті, що коментується втілюється принцип реального виконання зобов\’язання, який означає обов\’язковість виконання зобов\’язання в натурі навіть за умови відшкодування завданих невиконанням або неналежним виконанням збитків.
Основним обов\’язком наймодавця за договором найму є обов\’язок передати майно наймачеві. В разі невиконання такого обов\’язку наймач отримує право:
а) вимагати від наймодавця передання майна. Це право може бути реалізоване наймачем в примусовому порядку шляхом звернення з відповідним позовом до суду.
б) відмовитися від договору найму в разі, якщо він в результаті затримки передачі майна наймодавцем втратив інтерес до виконання договору найму.
Вищезазначені можливості наймача є альтернативними, право вибору вимоги надається самому наймачу.
В разі не передання майна наймачеві він не вправі вимагати його передачі на підставі віндикаційного позову, оскільки до фактичного отримання майна ще не є його титульним володільцем, а отже не може використовувати речево-правові способи захисту від дій третіх осіб. Наймач вправі вимагати передачі майна тільки за зобов\’язальним позовом.
Разом з пред\’явленням до наймодавця вимоги про передачу орендованого майна або повідомленням наймодавця про відмову від договору наймач вправі вимагати від наймодавця відшкодування збитків, завданих невиконанням договору найму. До збитків можуть бути віднесені додаткові витрати, які наймач вимушений був нести у зв\’язку з наймом аналогічного майна у іншої особи, а також втрати (упущена вигода) із-за неотримання предмету оренди в узгоджений строк тощо.
Подібні права орендаря передбачені Законом України \”Про оренду державного та комунального майна\” (ст. 13).

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code