Науково-практичний коментар до ст. 781 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 781 Цивільного кодексу України

Стаття 781. Припинення договору найму
1. Договір найму припиняється у разі смерті фізичної особи – наймача, якщо інше не встановлено договором або законом.
2. Договір найму припиняється у разі ліквідації юридичної особи, яка була наймачем або наймодавцем.
Коментар:
Коментована стаття передбачає спеціальні підстави для припинення договору найму. До них відносяться:
А) Смерть фізичної особи-наймача. Зазначене положення є диспозитивним та може бути змінене договором або законом. Сторони договору найму можуть передбачити, що в разі смерті фізичної особи – наймача договір найму зберігає свою силу, а права та обов\’язки наймача переходять до спадкоємців померлого.
Смерть фізичної особи – наймодавця за загальним правилом не припиняє відносин найму.
Б) Ліквідація юридичної особи – наймача або наймодавця. В даному випадку мова йдеться про ліквідацію юридичної особи без правонаступництва (за рішенням засновників, в процедурі банкрутства тощо). Це правило кореспондує положенню ст. 609 ЦК України.
Крім того, договір найму припиняється і на загальних підставах, передбачених Главою 50 ЦК України (виконання, неможливість виконання, збіг боржника та кредитора в одній особі тощо).
 
Крім цього додамо, що припинення договору найму здійснюють на загальних підставах, передбачених главою 50 ЦК України та конкретизованих у статті, що коментується.
Так, договір найму припиняється у разі смерті фізичної особи-наймача. Разом з тим, зазначене положення є диспозитивним та може бути змінене договором або законом. Сторони договору найму можуть передбачити, що в разі смерті фізичної особи-наймача договір найму зберігає свою силу, а права й обов\’язки наймача переходять до спадкоємців померлого.
Смерть фізичної особи-наймодавця, за загальним правилом, не припиняє відносин найму. Договір найму в цьому випадку припиняється, тільки якщо він був нерозривно пов\’язаний з особою наймодавця (див. коментар до ст. 608).
Стосовно ліквідації юридичної особи – будь-то наймодавець або наймач – договір найму в цьому випадку безумовно припиняється. Це правило кореспондується положенню ст. 609 ЦК України.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code