Науково-практичний коментар до ст. 786 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 786 Цивільного кодексу України

Стаття 786. Позовна давність, що застосовується до вимог, які випливають із договору найму
 
1. До вимог про відшкодування збитків у зв\’язку з пошкодженням речі, яка була передана у користування наймачеві, а також до вимог про відшкодування витрат на поліпшення речі застосовується позовна давність в один рік.
2. Перебіг позовної давності щодо вимог наймодавця починається з моменту повернення речі наймачем, а щодо вимог наймача – з моменту припинення договору найму.
 
Коментар:
 
Коментована стаття встановлює скорочений строк позовної давності для деяких вимог, що випливають із відносин найму. Так, скорочена позовна давність в один рік встановлюється для таких вимог:
а) вимог наймодавця про відшкодування збитків у зв\’язку з пошкодженням речі, яка була передана у користування наймачеві;
б) вимог наймача про відшкодування витрат на поліпшення речі.
До всіх інших вимог, які сторони відносин найму можуть пред\’являти одна до одної, застосовуються загальні положення про позовну давність, визначені главою 19 ЦК України.
Частина 2 статті, що коментується, встановила момент початку перебігу строку позовної давності по вимогах наймодавця та наймача. Так, перебіг позовної давності щодо вимог наймодавця починається з моменту повернення речі наймачем. В свою чергу перебіг позовної давності щодо вимог наймача починається з моменту припинення договору найму. Зазначене правило застосовується як до вимог сторін договору найму, які передбачені частиною 1 коментованої статті, так і до будь-яких інших вимог наймодавця та наймача.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code