Науково-практичний коментар до ст. 795 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 795 Цивільного кодексу України

Стаття 795. Передання будівлі або іншої капітальної споруди у найм
 
1. Передання наймачеві будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) оформляється відповідним документом (актом), який підписується сторонами договору. З цього моменту починається обчислення строку договору найму, якщо інше не встановлено договором.
2. Повернення наймачем предмета договору найму оформляється відповідним документом (актом), який підписується сторонами договору. З цього моменту договір найму припиняється.
Коментар:
Частина 1 коментованої статті прив\’язує початок дії договору найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) до підписання сторонами договору відповідного письмового документа (акта) про передачу наймачеві об\’єкту оренди. Зазначене правило є диспозитивним та може бути змінене сторонами договору.
ЦК не містить вимог щодо змісту акту приймання-передачі об\’єктів нерухомості. Ділова практика передбачає включення в зміст такого акту детального опису об\’єкта нерухомості, його місцезнаходження, вартості цього об\’єкту на момент передачі, описання його санітарного та технічного стану. До акта приймання-передачі може додаватися технічна документація на об\’єкт, перелік обладнання, устаткування, меблів та інших речей, що передаються разом з будівлею або спорудою, копії документів, що посвідчують право власності наймодавця на об\’єкт найму та інші документи за погодженням сторін.
Правило про початок обчислення строку договору найму з моменту передачі об\’єкта найму не робить такий договір реальним. Договір найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх частини) за загальним правилом є укладеним з моменту досягнення сторонами згоди щодо усіх істотних умов. Після цього у наймача виникає право вимагати передачі йому об\’єкту найму. З моменту підписання акту приймання-передачі починається перебіг строку оренди, узгодженого сторонами в договорі.
Також відповідним актом приймання-передачі має бути посвідчене і повернення предмету найму наймачем. Разом з об\’єктом нерухомості наймач повертає наймодавцеві всі документи та інші речі (обладнання, устаткування, меблі тощо), які передавалися йому. Договір найму вважається припиненим з моменту підписання сторонами такого акта.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code