Науково-практичний коментар до ст. 818 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 818 Цивільного кодексу України

Стаття 818. Тимчасові мешканці
 
1. Наймач та особи, які постійно проживають разом з ним, за їхньою взаємною згодою та з попереднім повідомленням наймодавця можуть дозволити тимчасове проживання у помешканні іншої особи (осіб) без стягнення плати за користування житлом (тимчасових мешканців).
2. Тимчасові мешканці не мають самостійного права користування житлом.
3. Тимчасові мешканці повинні звільнити житло після спливу погодженого з ними строку проживання або не пізніше семи днів від дня пред\’явлення до них наймачем або наймодавцем вимоги про звільнення помешкання.
Коментар:
Коментована стаття передбачає можливість надання наймачем права використання житла на певний строк третім особам. Такі особи отримали назву \”тимчасові мешканці\”. Тимчасові мешканці можуть проживати в орендованому житлі, якщо згода на це надана наймачем та особами, що проживають разом з ним. Наймодавець має бути повідомлений про наявність тимчасових мешканців, але це повідомлення має виключно інформаційний характер. Згоди наймодавця на вселення тимчасових мешканців не вимагається.
Проживання тимчасових мешканців є безоплатним та не вимагає укладення окремого договору. У зв\’язку з цим самостійного права користування житлом тимчасові мешканці не набувають. Їх права випливають із прав наймача та осіб, які проживають разом з ним. Отже, якщо за умовами договору найму житла наймач вправі використовувати тільки одну кімнату в квартирі, такі обмеження у користуванні квартирою будуть мати і тимчасові мешканці.
Домовленістю між наймачем та тимчасовими мешканцями може бути визначений строк їх проживання в приміщенні. Після спливу такого погодженого строку тимчасові мешканці мають звільнити житло. Якщо строк проживання тимчасових мешканців не визначений, наймач або наймодавець вправі в будь-який час вимагати від них звільнення приміщення. При цьому тимчасові мешканці зобов\’язані звільнити житло протягом семи днів від дня пред\’явлення до них відповідної вимоги.
 
Стаття, що коментується, передбачає ще одне право наймача та осіб, які постійно проживають разом з ним. За взаємною згодою вказаних осіб наймач та особи, які постійно проживають разом з ним можуть дозволити тимчасове проживання у помешканні іншої особи (осіб) без стягнення плати за користування житлом (тимчасових мешканців). Про форму взаємної згоди наймача та осіб, які постійно проживають разом з ним див. коментар до ст. 817 ЦК. Для вселення тимчасових мешканців згоди наймодавця не потребує. Наймач та особи, які постійно проживають разом з ним, мають повідомити наймодавця про майбутнє проживання тимчасових мешканців. Порушення вимоги щодо попереднього повідомлення само по собі не передбачає яких-небудь наслідків для наймача і тимчасового мешканця. Поняття тимчасових мешканців ЦК не розкриває, як і не передбачає строк проживання цих осіб. Такі особи за користування житлом не сплачуюють плати. Відповідно до ч. 2 ст. 818 ЦК тимчасові мешканці не мають самостійного права користування житлом незалежно від строку проживання і взаємовідносин з наймачем та особами, які постійно проживають разом з ним. Вони можуть користуватися лише тими приміщеннями, якими їм дозволили наймач та інши мешканці. Відповідно, тимчасові мешканці не можуть дозволити проживання у помешканні інших осіб. Частина 3 ст. 818 ЦК встановлює, що тимчасові мешканці повинні звільнити житло після спливу погодженого з ними строку проживання або не пізніше семи днів від дня пред\’явлення до них наймачем або наймодавцем вимоги про звільнення помешкання. У разі відмови звільнити житло тимчасові мешканці виселяються за позовом наймодавця, наймача, осіб, які постійно проживають разом з ним, за рішенням суду без надання іншого житла.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code