Науково-практичний коментар до ст. 826 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 826 Цивільного кодексу України

Стаття 826. Правові наслідки розірвання договору найму житла
 
1. У разі розірвання договору найму житла наймач та інші особи, які проживали у помешканні, підлягають виселенню з житла на підставі рішення суду, без надання їм іншого житла.
Коментар:
Згідно зі ст. 653 ЦК, у разі розірвання договору зобов\’язання сторін припиняються. Якщо договір розривається у судовому порядку, зобов\’язання припиняються з моменту набрання рішенням суду про розірвання договору законної сили. Розірвання договору найму житла є підставою позбавлення житла. Стаття 826 ЦК передбачає один з правових наслідків розірвання договору найму житла. Таким наслідком є виселення з житла наймача та інших осіб, які проживали у помешканні, на підставі рішення суду без надання їм іншого житла. Необхідність постанови рішення суду про виселення зумовлене конституційною вимогою, що міститься в ст. 47 Конституції України та ст. 311 ЦК. Відповідно до вимог ч.І ст. 144 ЦПК позивач вправі об\’єднати в одній позовній заяві кілька вимог, пов\’язаних між собою. Позовні вимоги про розірвання договору найму житла і вимоги про виселення наймача та інших осіб, які проживали у помешканні, безумовно, пов\’язані між собою. Перша вимога визначає долю позовної вимоги про виселення. Очевидно, що, виходячи з інтересів наймодавця, доцільно об\’єднувати в одній позовній заяві вимоги про розірвання договору найму житла і про виселення. Відповідачами у таких справах мають бути наймач і всі повнолітні особи, які проживали у помешканні. Хоча в ст. 826 говориться про проживання вказаних осіб у минулому часі, підлягають виселенню й особи, які продовжують жити після розірвання договору. Виселення наймача та інших осіб, які проживали у помешканні, може полягати в звільненні житла від майна цих осіб, позбавлення їх реєстрації за цією адресою. 
 
Якщо договір найму житла розривається, основним наслідком цього є обов\’язок наймача та осіб, які проживають разом з ним, звільнити житло, оскільки у них зникає правова підстава користування житлом. В разі невиконання такого обов\’язку в добровільному порядку, зазначені особи підлягають виселенню на підставі рішення суду. При цьому не має значення, чи є у наймача та осіб, що проживають разом з ним, інше житло, чи ні. Жодний із суб\’єктів цивільних правовідносин не несе обов\’язку надати їм інше житло.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code