Науково-практичний коментар до ст. 830 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 830 Цивільного кодексу України

Стаття 830. Правові наслідки невиконання обов\’язку передати річ у користування
 
1. Якщо позичкодавець не виконує обов\’язку передати річ у користування, друга сторона має право вимагати розірвання договору позички та відшкодування завданих збитків.
Коментар:
Коментована стаття регулює відносини сторін у консенсуальному договорі позички, який вважається укладеним з моменту досягнення сторонами у належній формі згоди по всіх істотних умовах договору. В такому договорі на позичкодавця покладається обов\’язок передати річ у користування. Виконання цього обов\’язку означає, що позичкодавець повинен фактично передати річ у користування користувачу, а також в разі необхідності оформити всі необхідні документи, що засвідчують передачу речі у користування (підписати акт приймання-передачі, оформити документи на керування транспортним засобом тощо).
В разі невиконання позичкодавцем свого обов\’язку передати річ користувачу, останній отримує право вимагати розірвання договору позички та відшкодування завданих збитків. Така вимога повинна бути пред\’явлена користувачем позичкодавцеві, а в разі виникнення спору – до суду. Збитками користувача в даному випадку можуть бути витрати, які він поніс для отримання подібної речі у користування у іншого власника, неотримані доходи, які він отримав би, якби позичкодавець вчасно передав йому річ, тощо.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code