Науково-практичний коментар до ст. 835 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 835 Цивільного кодексу України

Стаття 835. Припинення договору позички
1. Договір позички припиняється у разі смерті фізичної особи або ліквідації юридичної особи, якій річ було передано в користування, якщо інше не встановлено договором.
Коментар:
Відповідно до ст. 598 ЦК зобов\’язання припиняється частково або у повному обсязі на підставах, встановлених договором або законом. Стаття, що коментується передбачає припинення зобов\’язання за договором позички у випадку смерті користувача або ліквідації юридичної особи-користувача (див. ст.ст. 608-609 ЦК та коментар до них). Таким чином заперечується спадкування права користувача. Щодо юридичних осіб вказуються тільки випадки їх ліквідації. При реорганізації юридичної особи права та обов\’язки користувача переходять до його правонаступника.
 
Також, необхідно додати наступне.
 
Зобов\’язання, що виникають із договору позички, припиняються на загальних підставах припинення зобов\’язань, передбачених Главою 50 ЦК (загибель предмета позички та неможливість виконання, що виникла у зв\’язку з цим, купівля предмета позички позичкодавцем і збіг боржника та кредитора в одній особі в результаті цього тощо). Коментована стаття визначає також спеціальне правило, відповідно до якого договір позички припиняється в разі смерті фізичної особи або ліквідації юридичної особи – користувача. Таке правило пов\’язано з переважно довірчим характером відносин позички. Однак воно не є імперативним, а отже договором може бути дозволене використання речі, наприклад спадкоємцями користувача. Ліквідація юридичної особи не передбачає правонаступництва, отже це є підставою для припинення будь-яких відносин за участю ліквідованої юридичної особи, в тому числі відносин позички.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code