Науково-практичний коментар до ст. 851 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 851 Цивільного кодексу України

Стаття 851. Невиконання замовником обов\’язків за договором підряду
 
1. Підрядник має право не розпочинати роботу, а розпочату роботу зупинити, якщо замовник не надав матеріалу, устаткування або річ, що підлягає переробці, і цим створив неможливість виконання договору підрядником.
Коментар:
Стаття 851 ЦК України встановлює випадки коли підрядник може порушити строки виконання роботи. Для цього необхідно два пов\’язаних елементи: 1) замовник не надав матеріалу, устаткування або речі, що підлягає переробці; 2) цим створена неможливість виконання договірних обов\’язків підрядника. Таким чином можна стверджувати, що коментована стаття є конкретизацією положень ст. 538 ЦК України, де передбачено право сторони зупинити виконання зобов\’язання у разу затримки виконання зустрічного зобов\’язання контрагентом.
В ст. 851 ЦК України йдеться лише про ненадання речі що підлягає переробці, але підрядні роботи виконуються і з обробки речі. Надання речі для обробки також є зустрічним зобов\’язанням замовника і за змістом ст. 538 ЦК України також надає підряднику право на зупинення роботи яка вже почалась або на затримку строків початку роботи яку ще не було розпочато.
Коментована норма за характером є альтернативною. На практиці замовник зацікавлений у дотриманні строків підрядником і здебільшого дотримується строків надання речі, матеріалу або устаткування підряднику.
 
Підрядник має право не розпочинати роботу, а розпочату роботу зупинити, якщо замовник не надав матеріалу, устаткування або річ, що підлягає переробці, і цим створив неможливість виконання договору підрядником.
При порушенні замовником обов\’язків надати матеріал, устаткування або річ, що підлягає переробці, для нього настають несприятливі наслідки. У цих випадках підрядник має право зупинити роботу, а також відмовитися від договору і вимагати відшкодування збитків. Такі обставини настають також при наявності обставин, що вочевидь свідчать про майбутню несправність замовника.
Правила ст. 851 ЦК не позбавляють підрядника права, не вдаючись до припинення робіт і не відмовляючись від договору, при несправності замовника вимагати від нього належного виконання його зобов\’язань і відшкодування заподіяних таким порушенням збитків відповідно до загальних правил цивільного законодавства.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code