Науково-практичний коментар до ст. 856 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 856 Цивільного кодексу України

Стаття 856. Право підрядника на притримування
 
1. Якщо замовник не сплатив встановленої ціни роботи або іншої суми, належної підрядникові у зв\’язку з виконанням договору підряду, підрядник має право притримати результат роботи, а також устаткування, залишок невикористаного матеріалу та інше майно замовника, що є у підрядника.
Коментар:
Для захисту права підрядника на отримання винагороди та інших платежів від замовника коментованою нормою встановлена можливість підрядника притримати результати робіт, устаткування, залишок невикористаного матеріалу, а також іншого майна замовника у разі затримки передачі коштів замовником.
При застосування такого забезпечення зобов\’язання сторони повинні враховувати загальні положення правового змісту, які передбаченні ст. ст. 594 – 597 ЦК України.
Притриманням забезпечуються зобов\’язання замовника по оплаті не лише ціни роботи але і інших грошових сум, що підлягають виплаті підряднику в зв\’язку з виконанням договору підряду, зокрема компенсацію витрат підрядника, які передбачені договором підряду, авансові платежі, неустойки, суму збитків.
 
Також, додамо наступне.
 
Якщо замовник не сплатив встановленої ціни роботи або іншої суми, належної підрядникові у зв\’язку з виконанням договору підряду, підрядник має право притримати результат роботи, а також устаткування, залишок невикористаного матеріалу та інше майно замовника, що є у підрядника.
Притримання — один зі способів забезпечення зобов\’язань. Стаття передбачає застосування до договору підряду норм загальної частини зобов\’язального права ЦК про утримання (ст.ст. 594-597 ЦК) і повинна застосовуватися відповідно до положень цих статей.
Право підрядника на притримання виникає при несплаті замовником не тільки встановленої ціни підряду, а й іншої суми, що приєднується у зв\’язку з виконанням договору. Ці інші суми повинні розумітися широко і включати різноманітні платежі замовника, у тому числі збитки, а також заборгованість за взаємними розрахунками, погоджений авансовий платіж, що приєднується підряднику, неустойку і т.д.
Вимоги підрядника, що притримує річ, задовольняються з її вартості та в тому ж порядку, що передбачений для вимог, забезпечених заставою.
При безпідставному застосуванні притримання підрядник зобов\’язаний відповідно до загальних норм цивільного права відшкодувати замовнику заподіяні йому збитки.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code