Науково-практичний коментар до ст. 864 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 864 Цивільного кодексу України

Стаття 864. Початок перебігу позовної давності в окремих випадках
 
1. Якщо договором підряду або законом встановлений гарантійний строк і заява з приводу недоліків роботи зроблена у межах гарантійного строку, перебіг позовної давності починається від дня заявлення про недоліки.
2. Якщо відповідно до договору підряду роботу було прийнято замовником частинами, перебіг позовної давності починається від дня прийняття роботи в цілому.
Коментар:
1. Винятки з загального правила початку перебігу позовної давності, встановлені ст. 864 ЦК України, якщо законом або договором встановлено гарантійний строк якості роботи. У цьому разі перебіг позовної давності починається від дня заявлення про недоліки. Форма такої заяви не встановлена, але доцільно її робити письмово. Зробити її замовник може лише в межах гарантійного строку. За умови дотримання зазначених вимог перебіг строку позовної давності в цьому випадку починається не з дня прийняття роботи, а з дня надання заяви про недоліки. Якщо заява про недоліки буде зроблена після спливу гарантійного строку буде застосовуватись положення ст. 863 ЦК України.
2. В складних підрядних роботах виникає необхідність прийому виконаного частинами. При цьому буває неможливо виявити всі недоліки всього результату робіт. Тому ч. 2 коментованої статті пов\’язує початок перебігу строку позовної давності від дня прийняття роботи в цілому. Положення цієї норми підлягають застосуванню якщо сторони в договорі підряду встановили поетапну здачу-прийняття робіт.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code