Науково-практичний коментар до ст. 876 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 876 Цивільного кодексу України

Стаття 876. Право власності на об\’єкт будівництва
 
1. Власником об\’єкта будівництва або результату інших будівельних робіт є замовник, якщо інше не передбачено договором.
Коментар:
 
Коментована стаття визначає положення про визнання права власності на результат робіт у вигляді завершеного будівництвом об\’єкту або закінчених будівельних робіт за замовником, якщо інше не передбачено в договорі. Наведена норма випливає з предмета договору, за яким за договором будівельного підряду підрядник зобов\’язується збудувати і здати у встановлений строк об\’єкт або виконати інші будівельні роботи за замовленням замовника відповідно до проектно-кошторисної документації, а замовник прийняти об\’єкт або закінчені будівельні роботи та оплатити їх. Тобто, результат виконаних робіт прийнятий та оплачений замовником у встановленому порядку належить на праві власності замовнику. Однак, виходячи з положень даної статті сторони можуть передбачити в договорі інші умови і тоді сторонам договору необхідно керуватися положеннями останнього. Наряду з цим необхідно також враховувати норми ст. 880 ЦК України.
 
Також, необхідно додати наступне.
 
Відповідно до ч. З ст. 875 ЦК до договору будівельного підряду застосовуються положення цього Кодексу, якщо інше не встановлено законом. За договором підряду підрядник зобов\’язаний виконати роботу, визначену договором підряду, зі свого матеріалу і своїми засобами, якщо інше не встановлено договором (ст. 839 ЦК). Відповідно і ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження (псування) матеріалу до настання строку здачі підрядником визначеної договором підряду роботи несе сторона, яка надала матеріал (ст. 842 ЦК). Тому цілком логічним є визнання власником об\’єкта будівництва або результату інших будівельних робіт до їх здачі замовникові підрядника.
Слід особливо зазначити, що питання про перехід права власності має значення не тільки при застосуванні правил переходу ризиків, а й правил накладення арешту та звернення стягнення на майно боржника, відповідальності його перед третіми особами та ін. 

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code