Науково-практичний коментар до ст. 926 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 926 Цивільного кодексу України

Стаття 926. Позови щодо перевезення у закордонному сполученні
 
1. Позовна давність, порядок пред\’явлення позовів у спорах, пов\’язаних з перевезеннями у закордонному сполученні, встановлюються міжнародними договорами України, транспортними кодексами (статутами).
Коментар:
Відповідно до коментованої статті, позовна давність, порядок пред\’явлення позовів у спорах, пов\’язаних з перевезеннями у закордонному сполученні, встановлюються: а) міжнародними договорами; б) транспортними кодексами (статутами).
 
Такі міжнародні договори повинні бути ратифіковані Верховною Радою України.
Стосовно залізничних перевезень у закордонному сполученні слід сказати окремо.
 
Так, щодо порядку пред\’явлення позовів у спорах, пов\’язаних з залізничного перевезеннями у закордонному сполученні, то в Конвенції про міжнародні залізничні перевезення, міститься норма, що на залізничному транспорті для позовів про відшкодування шкоди у разі смерті або поранення пасажирів становить для пасажира три роки, для інших правомочних осіб три роки, а для інших позовів – один рік (ст. 55 Додатка А), а для позовів із перевезення вантажів становить один рік та два роки для виплати накладної плати, стягнутої залізницею з одержувача, виплати виручки від продажу вантажу, здійсненого залізницею, збитків або шкоди, що виникли внаслідок дії або бездіяльності з наміром спричинити такі збитки або шкоду або через недбалість з усвідомленням, що така шкода або збитки можуть бути заподіяні; одного з договорів перевезення, чинних до перевідправлення (ст. 58 Додатка В).

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code