Науково-практичний коментар до ст. 948 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 948 Цивільного кодексу України

Стаття 948. Обов\’язок поклажодавця забрати річ після закінчення строку зберігання
 
1. Поклажодавець зобов\’язаний забрати річ від зберігача після закінчення строку зберігання.
Коментар:
Протягом всього строку зберігання поклажодавець має право забрати річ у зберігача, проте після його закінчення забрати таку річ він стає зобов\’язаний. Відповідальності за порушення такого обов\’язку поклажодавця ЦК України не передбачено.
Комплексний аналіз положень ЦК України про відносини зберігання дозволяє стверджувати, що закінчення строку зберігання не припиняє обов\’язок зберігача забезпечувати схоронність речі (див. коментар до статті 938 ЦК України), а також обов\’язок повернути її у стані, в якому вона була прийнята на зберігання, з урахуванням зміни її природних властивостей.
Водночас, поклажодавцеві, який не забрав річ після закінчення строку зберігання, слід мати на увазі положення статей 946 та 950 ЦК України. Згідно першої з вказаних статей, поклажодавець зобов\’язаний внести плату за весь фактичний час зберігання речі, якщо після закінчення строку договору зберігання він її не забрав. Згідно останньої, зберігач відповідає за втрату (нестачу) або пошкодження речі після закінчення строку зберігання лише за наявності його умислу або грубої необережності.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code