Науково-практичний коментар до ст. 952 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 952 Цивільного кодексу України

Стаття 952. Відшкодування збитків, завданих зберігачеві
 
1. Поклажодавець зобов\’язаний відшкодувати зберігачеві збитки, завдані властивостями речі, переданої на зберігання, якщо зберігач, приймаючи її на зберігання, не знав і не міг знати про ці властивості.
Коментар:
Попередити пред\’явлення зберігачем вимоги за коментованою статтею можна шляхом включення в акт чи інший документ, за яким річ передається на зберігання, умови про те, що зберігачеві відомі всі властивості речі, яку він приймає на зберігання.
У разі, якщо вищевказаного застереження зроблено не було, слід мати на увазі що збитки у передбаченому в коментованій статті випадку відшкодовуються у повному обсязі та на інших загальних підставах відшкодування збитків, встановлених ЦК України.
Разом з тим, доведення необізнаності у властивостях прийнятої на зберігання речі, що завдали зберігачеві збитків, належить до предмету доказування останнього.
Поклажодавець у такому разі може аргументувати свої заперечення тим, що зберігач прийняв річ на зберігання, а отже зобов\’язався забезпечувати її схоронність і повернути її поклажодавцеві у стані, в якому її було прийнято на зберігання, що неможливо без відповідної обізнаності у властивостях речі.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code