Науково-практичний коментар до ст. 958 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 958 Цивільного кодексу України

Стаття 958. Зберігання речей, визначених родовими ознаками, з правом розпоряджання ними
 
1. Якщо товарний склад має право розпоряджатися речами, визначеними родовими ознаками, до відносин сторін застосовуються положення про договір позики, а час та місце повернення товарів визначаються загальними положеннями про зберігання.
Коментар:
За загальним правилом товарний склад, який прийняв на зберігання товар, не вправі користуватися або розпоряджатися ним, якщо інше не передбачено договором складського зберігання або законом.
Надання товарному складу права користування речами, визначеними родовими ознаками тягне несприятливі податкові наслідки для обох сторін договору складського зберігання, основні з яких викладені у коментарі до статті 944 ЦК України.
 
Право розпоряджатися речами, визначеними родовими ознаками, при їх зберіганні, виникає виключно на підставі договору. Такий договір повинен відповідати вимогам про форму договору та його істотні умови, у відповідності до тих вимог, які встановлюються для договорів позики.
 
Також слід додати, що зберігання індивідуально визначених речей в науковій літературі прийнято називати \”регулярним\” зберіганням, а речей родових – \”іррегулярним\”.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code