Науково-практичний коментар до ст. 964 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 964 Цивільного кодексу України

Стаття 964. Передання складського та заставного свідоцтва
 
1. Складське та заставне свідоцтва можуть передаватися разом або окремо за передавальними написами.
Коментар:
Товар, який переданий на склад під подвійне складське свідоцтво, може бути переданий новому набувачеві без передачі товару зі складу, шляхом передачі йому подвійного складського свідоцтва, в якому складське свідоцтво та варант не відокремлені один від одного, або складського свідоцтва та варанта, відокремлених один від одного, або тільки складського свідоцтва. Товар, який здали на склад під подвійне складське свідоцтво, не може бути відчужений без належної передачі складського свідоцтва.
Володілець варанта може передати його іншій особі, що означає передачу прав на заставу. Необхідною умовою слід вважати відокремлення варанта від складського свідоцтва.
Подвійне складське свідоцтво, яке видане на товар, що визначається певними родовими ознаками, може бути поділене на кілька окремих свідоцтв, поки складське свідоцтво не відокремлене від варанта. 
 
Властивістю складських свідоцтв є оборотоздатність, проте ЦК України не містить правил вчинення вказаного у коментованій статті передавального напису і не розповсюджує на такі відносини дію інших законів.
Закон України N 2286-IV містить відповідні правила передавання складського та заставного свідоцтва, проте поширюються вони на сертифіковані товарні склади, яких в Україні на час складення цього матеріалу небагато.
Таким чином, до поширення застосування відповідних положень Закону України N 2286-IV правила передавання складського та заставного свідоцтва повинні бути визначені сторонами в договорі складського зберігання для уникнення імовірних спорів щодо правомірності вчинення таких дій.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code