Науково-практичний коментар до ст. 978 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 978 Цивільного кодексу України

Стаття 978. Договір охорони
 
1. За договором охорони охоронець, який є суб\’єктом підприємницької діяльності, зобов\’язується забезпечити недоторканність особи чи майна, які охороняються. Володілець такого майна або особа, яку охороняють, зобов\’язані виконувати передбачені договором правила особистої та майнової безпеки і щомісячно сплачувати охоронцю встановлену плату.
Коментар:
Надання послуг з охорони державної та іншої власності, надання послуг з охорони громадян чинним в Україні законодавством визначається можливо лише за умови наявності ліцензії, виданої МВС України.
Ліцензійні умови провадження вказаної діяльності затверджені наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, Міністерства внутрішніх справ України від 14 грудня 2004 р. N 145/1501.
Останнім документом визначено, зокрема, що послуги з охорони можуть надаватись лише за договорами, укладеними в письмовій формі, а в останніх обов\’язково повинні міститись умови про відповідальність охоронця за порушення такого договору.
Варто зазначити, що вказаним документом охоронцям заборонено здійснення заходів з охорони майна без наявності відповідних документів, які підтверджують повноваження замовника охоронних послуг щодо володіння, користування або розпорядження цим майном.
Охорона майна і фізичних осіб Державною службою охорони здійснюється відповідно до Інструкції із здійснення підрозділами ДСО заходів майнової та особистої безпеки громадян з використанням технічних засобів охорони, затвердженої наказом Міністерством внутрішніх справ України від 25 листопада 2003 р. N 1429.
 
У ст. 936 ЦК із предметів охорони прямо не виключена нерухомість. Варто думати, що нерухоме майно не може бути передане на зберігання. Його схоронність забезпечується іншими нормами. У даному випадку майно не передається у власність зберігача. Охорона — це вид робіт, які виконуються на підставі трудового договору, договору підряду та договору про охорону об\’єктів. Наприклад, Наказом Головного управління Державної служби охорони при МВС затверджені Типові договори про охорону об\’єктів та квартир громадян підрозділами державної служби охорони при МВС України.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code