Науково-практичний коментар до ст. 983 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 983 Цивільного кодексу України

Стаття 983. Момент набрання чинності договором страхування
 
1. Договір страхування набирає чинності з моменту внесення страхувальником першого страхового платежу, якщо інше не встановлено договором.
Коментар:
Відповідно до положень коментованої статті для набрання чинності договором страхування необхідно здійснення страхувальником першого (або всього) страхового платежу (подібне положення міститься також у ч. 3 ст. 18 Закону \”Про страхування\”). Це означає, що сам факт підписання договору страхування не породжує жодних прав та обов\’язків для сторін. В разі, якщо страховий випадок буде мати місце після укладення договору страхування, але до здійснення страхувальником першого страхового платежу, у страховика не буде виникати обов\’язку здійснювати страхові виплати.
Разом з тим, зазначені положення є диспозитивними, отже сторони за своїм бажанням можуть домовитися про набрання ним чинності з іншого моменту, наприклад, з моменту підписання.
В окремих випадках, коли договір страхування має допоміжний характер, його чинність пов\’язується із чинністю основного договору. Так, наприклад, відповідно до положень п. 9 постанови Кабінету Міністрів України від 12.10.2002 р. N 1535 \”Про затвердження Порядку і правил проведення обов\’язкового авіаційного страхування цивільної авіації\”, відповідальність перед авіапасажиром вважається застрахованою за наявності у пасажира авіаквитка з моменту його реєстрації та внесення до поіменного списку перевізника до моменту, коли він (пасажир) залишив перон аеропорту під наглядом уповноваженої особи повітряного перевізника. Тобто у випадку відмови пасажира від авіаперевезення не можна говорити, що мало місце відношення страхування.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code