Науково-практичний коментар до ст. 1023 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 1023 Цивільного кодексу України

Стаття 1023. Прийняття комітентом виконання за договором комісії
 
1. Комітент зобов\’язаний:
1) прийняти від комісіонера все належно виконане за договором комісії;
2) оглянути майно, придбане для нього комісіонером, і негайно повідомити комісіонера про виявлені у цьому майні недоліки.
Коментар:
 
Обов\’язок прийняти виконання — це звичайний обов\’язок боржника в зобов\’язанні, невиконання чи неналежне виконання якого тягне відповідальність. Це стосується і комітента, який зобов\’язаний прийняти від комісіонера все належне виконане за до­говором комісії.
Пункт 2 ст. 1023 ЦК покладає на комітента досить жорсткий обов\’язок негайно повідомити комісіонера про виявлені у майні, яке передав комісіонер, недоліки. Ця жорсткість значно пом\’якшується тим, що комітент зобов\’язаний повідомити негайно після виявлення недоліків, а не негайно після отримання майна. Тому можна ствер­джувати, що комітент має здійснити внутрітарну перевірку кількості та якості товарів, що надійшли в первинній упаковці виготовлювача, впродовж строків, встановлених відповідними інструкціями. І все ж було б краще, якби умова про це була включена до договору комісії.
Прийняття кредитором належного виконання від боржника є його обов\’язком, що вміщений ЦК у загальних положеннях про зобов\’язання (ч. 1 ст. 527, ч. 1 ст. 613 ЦК), відтак посилання на аналогічне зобов\’язання у пункті першому частини першої коментованої статті є по суті непотрібним дублюванням зазначеної загальної норми.
Другим обов\’язком комітента при прийнятті від комісіонера виконання є обов\’язок оглянути майно – предмет правочину, що придбане комісіонером за завданням комітента і є його власністю, на предмет відповідності його вимогам комітента та (або) вимогам, що звичайно ставляться до якості та інших характеристик майна такого роду. Якщо комітент не виявив недоліки в процесі огляду майна або не заявив про них негайно комісіонерові, він зберігає можливість повідомити комісіонера про них протягом тридцяти днів від дня отримання звіту комісіонера (ч. 2 ст. 1022 ЦК).

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code