Науково-практичний коментар до ст. 1031 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 1031 Цивільного кодексу України

Стаття 1031. Форма договору управління майном
 
1. Договір управління майном укладається в письмовій формі.
2. Договір управління нерухомим майном підлягає нотаріальному посвідченню і державній реєстрації.
Коментар:
1. Важливе значення мають положення про форму договору управління майном. Правила щодо форми договору управління майном регулюються ст. 1031 ЦК, згідно з ч. 1 якої договір управління майном має укладатися в простій письмовій формі. Недодержання письмової форми договору управління рухомого майна не є підставою для визнання його недійсним, але позбавляє його учасників права підтверджувати факт, наприклад, управління рухомим майном. У разі виникнення спору підтвердженням укладення такого договору можуть виступати письмові та інші докази (листування тощо, показання свідків).
2. Частина 2 статті 1031 ЦК перебачає особливості форми договору управління нерухомим майном, що в цілому притаманно для угод з обігу нерухомого майна. Договір управління нерухомим майном підлягає нотаріальному посвідченню і державній реєстрації. У випадку порушення вимоги про нотаріальне посвідчення і державну реєстрацію договір управління визнається недійсним.
 
Крім цього, необхідно додати наступне.
 
Стаття, що коментується, встановлює обов\’язкову вимогу щодо оформлення договору управління майном у письмовій формі. Підвищені вимоги законотворець пред\’являє до форми договору управління нерухомим майном, тобто він повинен бути оформлений відповідно до вимог, які передбачені для договору продажу нерухомого майна, а саме, необхідність нотаріального посвідчення та державної реєстрації. Відповідно до ч.З ст. 640 ЦК договір, який підлягає нотаріальному посвідченню або державній реєстрації, є укладеним з моменту його нотаріального посвідчення або державної реєстрації, а в разі необхідності, і нотаріального посвідчення, і державної реєстрації — з моменту державної реєстрації. Разом з тим, оскільки договір управління майном є реальним, необхідна передача майна. Так, передача нерухомості установником в управління і прийом її управителем здійснюється по передавальному акту або іншому документу про передачу, який підписується сторонами. Передача в управління підприємства як майнового комплексу здійснюється за перевальним актом, в якому вказуються дані про склад підприємства та про повідомлення кредиторів про передачу підприємства в управління, а також відомості про виявлені недоліки переданого майна. Підприємство вважається переданим управителю з дня підписання передавального акта абома сторонами.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code