Науково-практичний коментар до ст. 1053 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 1053 Цивільного кодексу України

Стаття 1053. Новація боргу у позикове зобов\’язання
 
1. За домовленістю сторін борг, що виник із договорів купівлі-продажу, найму майна або з іншої підстави, може бути замінений позиковим зобов\’язанням.
2. Заміна боргу позиковим зобов\’язанням провадиться з додержанням вимог про новацію і здійснюється у формі, встановленій для договору позики (стаття 1047 цього Кодексу).
Коментар:
1. Стаття 1053 закріплює правило, яким передбачено можливість новації у позикове зобов\’язання іншого боргу. Новація – це спосіб припинення зобов\’язання за домовленістю сторін про заміну первісного зобов\’язання новим зобов\’язанням між тими ж сторонами згідно з вимогами ч. 2 ст. 604 ЦК.
Відповідно до ч. 1 ст. 1053 ЦК за домовленістю сторін борг, що виник із договорів купівлі-продажу, найму майна або з іншої підстави, може бути замінений позиковим зобов\’язанням. В окремих випадках створення позикового зобов\’язання шляхом новації іншого боргу є більш ефективним способом виконання первісного зобов\’язання. Наприклад, при купівлі-продажу товару покупець не повністю сплатив ціну і бажає отримати відстрочення платежу. Різниця між належними до сплати і вже сплаченими коштами буде становити предмет позики.
Юридичною підставою договору позики, що виникає при новації, буде угода сторін про припинення первісного зобов\’язання. Тому дійсність нового договору залежить від дійсності первісного. Якщо первісний договір визнається недійсним, то недійсним стає і договір позики, що його замінив. Найчастіше метою новації боргу, що виник, наприклад, з договору купівлі-продажу, у позикове зобов\’язання вчиняється з метою встановлення відсотків на несплачену суму боргу. Це робиться з тією метою, що сам договір купівлі-продажу не передбачає нарахування відсотків на суму боргу (див. наприклад постанову Вищого господарського суду України N 3/285/05 від 16.08.2006 року).
2. Частина 2 ст. 1053 ЦК містить вимоги щодо форми правочину про новацію боргу у позикове зобов\’язання. Заміна боргу позиковим зобов\’язанням має проводитися з додержанням вимог про новацію, встановлених чинним законодавством. Так, неможливо замінювати на договір позики зобов\’язання про відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров\’я або смертю, про сплату аліментів та деякі інші, встановлені законом. Новація припиняє зобов\’язання, пов\’язані з первісним зобов\’язанням, якщо інше не встановлено договором. Заміна боргу позиковим зобов\’язанням має здійснюватися у формі, встановленій для договору позики. Зокрема, якщо борг за первісним зобов\’язанням не менш як у 10 разів перевищує встановлений законом розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян або кредитором є юридична особа, угоду про новацію необхідно укладати в письмовій формі.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code