Науково-практичний коментар до ст. 1064 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 1064 Цивільного кодексу України

Стаття 1064. Ощадна книжка
 
1. Укладення договору банківського вкладу з фізичною особою і внесення грошових коштів на її рахунок за вкладом підтверджуються ощадною книжкою.
В ощадній книжці вказуються найменування і місцезнаходження банку (його філії), номер рахунка за вкладом, а також усі грошові суми, зараховані на рахунок та списані з рахунка, а також залишок грошових коштів на рахунку на момент пред\’явлення ощадної книжки у банк.
2. Відомості про вклад, вказані в ощадній книжці, є підставою для розрахунків за вкладом між банком і вкладником.
3. Видача банківського вкладу, виплата процентів за ним і виконання розпоряджень вкладника про перерахування грошових коштів з рахунка за вкладом іншим особам здійснюються банком у разі пред\’явлення ощадної книжки.
Якщо ощадну книжку втрачено або приведено у непридатний для пред\’явлення стан, банк за заявою вкладника видає йому нову ощадну книжку.
Коментар:
1. Залучення банком вкладів від фізичних осіб може підтверджуватися договором банківського вкладу з видачею ощадної книжки.
Ощадна книжка оформлюється банком та засвідчує укладення договору банківського вкладу та внесення грошових коштів на її рахунок.
В ощадній книжці вказуються найменування і місцезнаходження банку (його філії), ім\’я вкладника, вид вкладу, номер рахунка за вкладом, а також усі грошові суми, зараховані на рахунок та списані з рахунка, а також залишок грошових коштів на рахунку на момент пред\’явлення ощадної книжки у банк.
2. Відомості про вклад, вказані в ощадній книжці, є підставою для розрахунків за вкладом між банком і вкладником, тобто підставою для виплати процентів за вкладом, зарахування грошових коштів на рахунок вкладника, виплати вкладу чи його частини.
Лише у разі пред\’явлення ощадної книжки у банківську установу можлива видача банківського вкладу, виплата процентів за ним і виконання розпоряджень вкладника про перерахування грошових коштів з рахунка за вкладом іншим особам. Реалізація інших прав вкладника не потребує обов\’язкового пред\’явлення ощадної книжки. Якщо ощадну книжку втрачено або приведено у непридатний для пред\’явлення стан, банк за заявою вкладника видає йому нову ощадну книжку.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code