Науково-практичний коментар до ст. 1106 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 1106 Цивільного кодексу України

Стаття 1106. Наслідки несплати чека
 
1. У разі відмови платника в оплаті чека чекодержатель має право пред\’явити позов до суду. Чекодержатель має право вимагати крім оплати суми чека відшкодування своїх витрат на одержання оплати, а також процентів.
2. До вимог чекодержателя про оплату чека застосовується позовна давність в один рік.
Коментар:
Коментованою статтею передбачено право чекодержателя на звернення до суду у разі відмови платника оплатити чек. Крім безпосередньої вимоги про оплату чека чекодержатель вправі вимагати відшкодування реально понесених збитків – витрат на одержання оплати, а також процентів. При цьому до вимог чекодержателя про оплату чека застосовується скорочена позовна давність в один рік.
 
Крім цього, необхідно додати наступне.
 
При відмовленні платника від оплати по чеку чекодержатель вправі висунути позовні вимоги до нього. Платник повинен бути вчасно сповіщений про відмовлення в платежі.
Чекодержатель вправі одержати: 1) суму, зазначену в чеку; 2) суму витрат, зв\’язаних з одержанням оплати по чеку; 3) відсотки на суму чека. Таким чином, загальна сума позову може перевищувати суму чека, що не припускається в випадку пред\’явлення позову на підставі ст. 1105 ЦК.
ЦК установлює скорочений термін позовної давнини для пред\’явлення позову чекоутримувачем — один рік із дня виникнення в нього права на пред\’явлення позову.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code