Науково-практичний коментар до ст. 1117 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 1117 Цивільного кодексу України

 
Стаття 1117. Сторони в договорі комерційної концесії
1. Сторонами в договорі комерційної концесії можуть бути фізична та юридична особи, які є суб\’єктами підприємницької діяльності.
Коментар:
Сторонами визначеного виду договорів є фізичні та юридичні особи, однак їх особливістю є те, що вони обов\’язково мають бути суб\’єктами підприємницької діяльності. Реєстрація осіб, як суб\’єктів підприємницької діяльності здійснюється на підставі і в порядку, передбаченому Законом \”Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців\”. 
 
Договір комерційної концесії розрахований на застосування в сфері підприємницької діяльності, тому сторонами в договорі комерційної концесії можуть виступати тільки комерційні організації і фізичні особи, зареєстровані як суб\’єкти підприємницької діяльності у встановленому законом порядку — правоволоділець і користувач. Саме тому учасниками комерційної концесії не можуть бути некомерційні організації і держава.
Правоволоділець — це фізична або юридична особа, якій належать ті виключні права, використання яких вона дозволяє користувачу. Правоволоділець, як говорилося раніше, повинний бути суб\’єктом підприємницької діяльності. Це означає, що він використовує свої виключні права в процесі підприємницької діяльності. ЦК не вимагає, щоб Правоволоділець придбав ці права, маючи статус суб\’єкта підприємницької діяльності. Необхідно, щоб він був зареєстрований до моменту укладення договору концесії і був належним чином легітимований як власник виключних прав.
Користувач — фізична або юридична особа, суб\’єкт підприємницької діяльності, яка одержує можливість використовувати виключні права. Він також повинний бути підприємцем у момент укладення договору комерційної концесії.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code