Науково-практичний коментар до ст. 1136 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 1136 Цивільного кодексу України

Стаття 1136. Право учасника на інформацію
 
1. Кожний учасник договору простого товариства має право ознайомлюватися з усіма документами щодо ведення спільних справ учасників. Відмова від цього права або його обмеження, в тому числі за погодженням учасників, є нікчемною.
Коментар:
 
Надане статтею право — одне з найважливіших прав учасника договору простого товариства. У договорі необхідно заздалегідь установити терміни представлення й обсяг інформації, необхідної для формування звітної, податкової й іншої документації. Зокрема, для бухгалтерської звітності ці терміни не повинні бути більш тривалими, ніж передбачені «Національним положенням (стандартом бухгалтерського обліку».
Відмова учаснику від права на інформацію чи його обмеження, у тому числі за згодою сторін, є нікчемною угодою. За вимогою зацікавленої сторони можуть бути застосовані наслідки недійсності нікчемної угоди.
Із веденням спільних справ учасників простого товариства пов\’язане право кожного з них на інформацію. Так, зокрема, за умови уповноваження одного з учасників простого товариства на ведення податкового обліку результатів спільної діяльності, іншим учасникам має бути забезпечена можливість ознайомлюватися з усіма документами щодо ведення спільних справ з метою уникнення помилкового визначення податкових зобов\’язань кожного з них, належного ведення бухгалтерського обліку та фінансової звітності. З цією метою доцільно передбачити у договорі простого товариства строки надання та обсяг вищенаведеної інформації.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code