Науково-практичний коментар до ст. 1143 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 1143 Цивільного кодексу України

Стаття 1143. Відповідальність учасника, щодо якого договір простого товариства припинений
 
1. Якщо договір простого товариства не був припинений за заявою учасника про відмову від подальшої у ньому участі або у разі розірвання договору на вимогу одного з учасників, учасник, участь якого в договорі припинилася, відповідає перед третіми особами за спільними зобов\’язаннями, які виникли в період його участі в договорі простого товариства як учасника договору.
Коментар:
 
Стаття, що коментується, передбачає умови, при яких учасник, що вийшов за участі в простому товаристві, позбавляється можливості уникнути відповідальності по зобов\’язаннях, які виникли в період його участі в договорі простого товариства, як учасника договору.
Закріплений ч. 3 ст. 1141 ЦК України принцип солідарної відповідальності за невиконаними спільними зобов\’язаннями щодо третіх осіб у разі припинення договору простого товариства отримав розвиток у коментованій статті 1143 ЦК України щодо учасників, які відмовились від подальшої участі у зазначеному договорі простого товариства або на вимогу яких він був розірваний. Так, припинення участі у договорі простого товариства, чинність якого було збережено за домовленістю сторін після виходу одного з учасників або розірвання вказаного договору на його вимогу, не звільняє такого учасника від відповідальності перед третіми особами за спільними зобов\’язаннями, які виникли в період його участі в договорі простого товариства.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code