Науково-практичний коментар до ст. 1145 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 1145 Цивільного кодексу України

Стаття 1145. Зміст завдання
 
1. У разі публічної обіцянки винагороди завдання, яке належить виконати, може стосуватися разової дії або необмеженої кількості дій одного виду, які можуть вчинятися різними особами.
Коментар:
1. Як випливає з тексту наведеної статті, завдання, яке підлягає виконанню за зобов\’язанням щодо публічної обіцянки винагороди без оголошення конкурсу, може стосуватись разової дії, ряду дій або необмеженої кількості дій одного виду, що можуть вчинятися як однією, так і різними особами. Дії, які вчиняються особою, яка відкликнулася, повинні відповідати діям обумовленим в оголошенні.
2. Результат, який має бути переданий оголошувачеві, має виражатися у формі правомірних дій. Цивільне право не допускає обіцяння винагороди за діяльність, що має на меті пошкодження або знищення майна іншої особи, завдання тілесних ушкоджень та інші дії (бездіяльність), які заборонені законом. Водночас в процесі виконання завдання особа може протиправно втрутитись в чужу майнову сферу, використавши, таким чином, неправомірні засоби для досягнення правомірної мети. Наприклад, при здійсненні заходів щодо пошуку загубленої домашньої худоби виявилося, що вона перебуває у інших осіб, які всупереч вимогам закону (ст. 340 ЦК України) не повідомили про це власника або міліцію чи органи місцевого самоврядування. На вимогу суб\’єкта, який виконує завдання, зазначені особи повертати худобу відмовилися. Виконуючи завдання, особа зламала двері хліву, і увела худобу. Таким чином, тварини були повернені власнику, тобто був досягнутий правомірний наслідок. Водночас, пошкодивши чуже майно при виконанні завдання, особа вчинила цивільно-правовий делікт і має нести відповідальність за завдання шкоди. Але оскільки оголошенням про публічне обіцяння винагороди досягнення потрібного результату за допомогою неправомірних дій не вимагалося і не могло вимагатися, особа, що оголосила винагороду, не має жодного відношення до неправомірних дій суб\’єкта, який відкликнувся, і тому не несе відповідальність за ці дії.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code