Науково-практичний коментар до ст. 1148 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 1148 Цивільного кодексу України

Стаття 1148. Правові наслідки виконання завдання
 
1. У разі виконання завдання і передання його результату особа, яка публічно обіцяла винагороду (нагороду), зобов\’язана виплатити її.
2. Якщо завдання стосується разової дії, винагорода виплачується особі, яка виконала завдання першою.
Якщо таке завдання було виконано кількома особами одночасно, винагорода розподіляється між ними порівну.
Коментар:
1. Правовим наслідком виконання завдання, що відповідає умовам публічного повідомлення (ч. 3 ст. 1144 ЦК України), виступає обов\’язок особи, що оголосила про винагороду, сплатити її у передбаченій формі та розмірі. Власне, тільки з цього моменту і виникає зобов\’язання особи, яка пообіцяла винагороду, виплатити її тому, хто першим виконав обумовлене в оголошенні завдання.
2. Публічне обіцяння винагороди розраховано переважно на випадки досягнення єдиного результату однією особою. Однак можливе настання таких ситуацій, коли кілька осіб, які відкликнулися на оголошення, одночасно і незалежно один від одного досягли необхідного результату (передусім, це стосується випадків, коли винагорода обіцяється за одержання певної інформації).
Якщо завдання, яке стосується разової дії, виконано кількома особами незалежно один від одного, право на одержання винагороди виникає у того, хто перший виконав відповідні дії. Якщо пріоритет встановити неможливо, а також якщо завдання виконано кількома особами одночасно, винагорода поділяється порівну (ст. 1148 ЦК України). З тлумачення цієї норми випливає, що якщо винагорода повністю одержана лише однією особою з числа тих, хто виконав завдання, інші мають право вимоги до неї щодо виплати належних їм часток.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code