Науково-практичний коментар до ст. 1160 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 1160 Цивільного кодексу України

Стаття 1160. Відшкодування витрат, понесених особою у зв\’язку із вчиненням нею дій в майнових інтересах іншої особи без її доручення
 
1. Особа, яка вчинила дії в майнових інтересах іншої особи без її доручення, має право вимагати від цієї особи відшкодування фактично зроблених витрат, якщо вони були виправдані обставинами, за яких були вчинені дії.
2. Якщо особа, яка вчинила дії в майнових інтересах іншої особи без її доручення, при першій нагоді не повідомила цю особу про свої дії, вона не має права вимагати відшкодування зроблених витрат.
Коментар:
1. Зміст зобов\’язання із вчинення дій в майнових інтересах іншої особи без її доручення складає обов\’язок домінуса відшкодувати гесторові понесені витрати (ст. 1160 ЦК України). Однак домінус звільняється від виконання цього обов\’язку, якщо гестор при першій нагоді не повідомив його про свої дії, спрямовані на несанкціоноване втручання в майнову сферу домінуса.
2. Розмір витрат зобов\’язаної особи обмежується реальними збитками. Компенсація упущеної вигоди та одержання винагороди не передбачається, оскільки метою дій гестора є здійснення дій, спрямованих на запобігання майнових втрат домінуса, а не на одержання доходів чи якої-небудь іншої вигоди.
Виходячи з принципів добросовісності і розумності дій учасників зобов\’язальних відносин, при вирішенні питання щодо рятування чужого майна слід припустити, що розмір відшкодування в будь-якому випадку не повинен перевищувати реальної вартості даного майна.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code