Науково-практичний коментар до ст. 1164 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 1164 Цивільного кодексу України

Стаття 1164. Наслідки неусунення загрози життю, здоров\’ю, майну фізичної особи або майну юридичної особи
 
1. У разі неусунення загрози життю, здоров\’ю, майну фізичної особи або майну юридичної особи заінтересована особа має право вимагати:
1) вжиття невідкладних заходів щодо усунення загрози;
2) відшкодування завданої шкоди;
3) заборони діяльності, яка створює загрозу.
Коментар:
Стаття, що коментується, визначає ряд прав, яка набуває особа в разі незадоволення її вимоги усунути загрозу життю, здоров\’ю або майну. Так, першою вимогою, з якою може звернутися кредитор – це вжиття невідкладних заходів щодо усунення загрози. Під невідкладними заходами в даному випадку можна розуміти, наприклад, призупинення відповідної діяльності з метою її подальшого продовження без загрози (так якщо \”народні умільці\” проводять газ без належних для цього дозволів та кваліфікації, така діяльність може бути призупинена з подальшим її продовженням кваліфікованими фахівцями). Невідкладними заходами може також бути термінове припинення небезпечної діяльності (продажу ліків без дозволу Міністерства охорони здоров\’я або дитячих іграшок без відповідних сертифікатів, або припинення розміщення чужих творів (текстів або комп\’ютерних програм) на Інтернет сайтах).
В разі, якщо внаслідок неусунення загрози життю, здоров\’ю або майну особи завдається шкода, кредитор отримує право на її відшкодування (див. коментар до ст. 1165).
Також кредитору надається право вимагати заборони діяльності, яка створює небезпеку. Так в разі, якщо буде виявлено, що в квартирі багатоповерхового будинку особа тримає хижу тварину (тигра, лева, вовка), мешканці такого будинку вправі вимагати заборони такої діяльності власника хижака.
Заінтересована особа вправі звернутися до боржника з будь-якою із перерахованих у коментованій статті вимог, також, як і з кількома вимогами одночасно.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code