Науково-практичний коментар до ст. 1170 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 1170 Цивільного кодексу України

Стаття 1170. Відшкодування шкоди, завданої прийняттям закону про припинення права власності на певне майно
 
1. У разі прийняття закону, що припиняє право власності на певне майно, шкода, завдана власникові такого майна, відшкодовується державою у повному обсязі.
 
Коментар:
Конституція України (ст. 41) проголошує непорушність права приватної власності. Примусове відчуження об\’єктів права приватної власності може бути застосоване лише як виняток з мотивів суспільної необхідності, на підставі і в порядку, встановлених законом, і за умови попереднього і повного відшкодування їх вартості.
Конституційні гарантії неприпустимості безоплатного примусового вилучення об\’єктів права приватної власності знайшли своє відображення в положеннях ЦК України, який встановлює випадки можливого примусового відчуження об\’єктів права власності: викуп земельної ділянки у зв\’язку з суспільною необхідністю (ст. 350); викуп пам\’ятки історії та культури (ст. 352); реквізиція (ст. 353); конфіскація (ст. 354).
Коментована стаття встановлює додаткові гарантії непорушності права приватної власності. Так в разі прийняття закону, що припиняє право власності на певне майно, шкода, завдана власникові цього майна, відшкодовується державою в повному обсязі. В зазначеній нормі мова йдеться про завдання шкоди правомірними діями – прийняттям Верховною радою України закону про припинення права власності на певне майно. Випадки завдання шкоди незаконним нормативно-правовим актом регулюються нормами ст. 1175 ЦК України.
Суб\’єктом відшкодування шкоди, завданої власникові майна, є держава в особі відповідних органів державного казначейства.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code