Науково-практичний коментар до ст. 1181 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 1181 Цивільного кодексу України

Стаття 1181. Відшкодування шкоди, завданої кількома малолітніми особами
1. Шкода, завдана спільними діями кількох малолітніх осіб, відшкодовується їхніми батьками (усиновлювачами), опікунами в частці, яка визначається за домовленістю між ними або за рішенням суду.
2. Якщо в момент завдання шкоди кількома малолітніми особами одна з них перебувала в закладі, який за законом здійснює щодо неї функції опікуна, цей заклад відшкодовує завдану шкоду у частці, яка визначається за рішенням суду.
Коментар:
Відповідно до положень частини 1 коментованої статті, якщо шкода завдана спільними діями кількох малолітніх осіб, вона відшкодовується їхніми батьками (усиновлювачами), опікунами в частці, яка визначається за домовленістю між ними, а в разі неможливості досягнення домовленості – за рішенням суду. При цьому суд може брати до уваги вік малолітніх, участь кожного малолітнього у завданні шкоди, можливе часткове відшкодування шкоди в добровільному порядку тощо. В даному випадку відповідальність батьків (усиновлювачів) та опікунів будується на дольовому принципі, оскільки безпосередньо самі ці особи не є завдавачами шкоди, а отже до них не можна застосувати положення статті 1190 ЦК про солідарну відповідальність осіб, спільними діями або бездіяльністю яких було завдано шкоди.
Якщо в момент завдання шкоди кількома малолітніми особами одна з них перебувала в закладі, який за законом здійснює щодо неї функції опікуна, цей заклад відшкодовує завдану шкоду у частці, яка визначається за рішенням суду (частина 2 статті, що коментується). В даному випадку закон не допускає визначення часток у відшкодуванні завданої кількома малолітніми шкоди за домовленістю батьків (усиновлювачів), опікунів та закладу, який здійснює щодо малолітнього функції опікуна.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code