Науково-практичний коментар до ст. 1251 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 1251 Цивільного кодексу України

Стаття 1251. Посвідчення заповіту посадовою особою органу місцевого самоврядування
 
1. Якщо у населеному пункті немає нотаріуса, заповіт, крім секретного, може бути посвідчений уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування.
Коментар:
1. У населених пунктах, де немає державних нотаріусів, низка обов\’язків щодо вчинення нотаріальних дій покладається на посадових осіб виконавчих комітетів сільських, селищних, міських рад депутатів. Однією з таких дій є посвідчення заповітів, крім секретних.
Порядок вчинення дій щодо посвідчення заповітів зазначеними посадовими особа ґрунтується на нормах ст. 37 Закону \”Про нотаріат\”, Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України і деталізується Інструкцією про порядок вчинення нотаріальних дій посадовими особами виконавчих комітетів сільських, селищних, міських рад народних депутатів України, яка затверджена наказом Міністерства юстиції України від 25 серпня 1994 р. N 22/5.
Незважаючи на відсутність норми, яка б прямо прирівнювала заповіти, посвідчені на підставі ст. 1251 ЦК, до нотаріальних (на відміну, наприклад, від заповітів, про які йдеться у ст. 1252 ЦК – ч. 9), такий висновок можна зробити з аналізу ч. 3 ст. 1247 ЦК, а також із змісту положень Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій посадовими особами виконавчих комітетів, які в більшості випадків є відтворенням аналогічних норм Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій та інших засад нотаріального законодавства.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code