Науково-практичний коментар до ст. 1262 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 1262 Цивільного кодексу України

Стаття 1262. Друга черга спадкоємців за законом
 
1. У другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері.
Коментар:
До другої черги спадкоємців за законом належать рідні брати та сестри спадкодавця, а також його дід та бабка.
До рідних братів та сестер спадкодавця належать як повнорідні, тобто ті, які мають обох спільних батьків, так і неповнорідні, тобто ті, які мають лише одного зі спільних батьків: єдинокровні, які мають спільного батька, та єдиноутробні, які мають спільну матір.
Дід та бабка спадкодавця одержують право на спадкування після смерті онука незалежно від того, чи є вони батьками його матері або батька.
Прабаба та прадід спадкодавця спадкодавця закликаються до спадкування за правом представлення (ч. 2 ст. 1266 ЦК).
 
Крім цього, додамо наступне.
 
Ст. 1262 ЦК встановлює другу чергу спадкоємців за законом, до яких відносяться брати та сестри спадкодавця, його баба та дід. Вони закликаються до спадкування за обставин, передбачених ч. 2 ст. 1258 ЦК.
Якщо ж хто-небудь із спадкоємців першої черги живий і виявив бажання прийняти спадщину або прийняв її, спадкоємці другої черги до спадкування не закликаються.
Брати і сестри є спадкоємцями померлого, якщо між ними встановлені кровні родинні зв\’язки, причому родинні зв\’язки можуть бути як повнорідні (походження від загальних батьків), так і неповнорідні (походження від одного із батьків). Для встановлення цього факту вимагаються відповідні документи. Так, родинні відносини можуть підтверджуватися свідоцтвами органів реєстрації актів громадянського стану про народження, виписками із книг запису актів громадянського стану, записами в паспортах про дітей. Наприклад, щоб підтвердити родинні відносини між спадкодавцем і спадкоємцем — його братом, треба подати свідоцтва про народження спадкодавця і спадкоємця, і якщо в цих свідоцтвах батьки — одні й ті самі особи, то можна стверджувати, що спадкодавець і спадкоємець — брати.
 
У разі неможливості подання зазначених документів родинні відносини можуть бути підтверджені судовим рішенням про встановлення факту родинних відносин, що набрало законної сили. Не успадковують один після одного зведені брати і сестри, якщо вони не мають спільних батьків.
Дід і баба померлого успадковують після смерті своїх онука або онучки, якщо їх пов\’язують кровні родинні зв\’язки. При цьому вони є спадкоємцями як з боку батька, так і з боку матері.
Спадкове майно між спадкоємцями другої черги ділиться в рівних частках.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code