Науково-практичний коментар до ст. 56 Господарського процесуального кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 56 Господарського процесуального кодексу України

Стаття 56. Надсилання копії позовної заяви і доданих до неї документів
Позивач, прокурор чи його заступник зобов\’язані при поданні позову надіслати сторонам копії позовної заяви та доданих до неї документів відповідно до кількості відповідачів та третіх осіб листом з описом вкладення.
Такий самий обов\’язок покладається на позивача у разі залучення господарським судом до участі у справі іншого відповідача, заміни господарським судом неналежного відповідача.
 
Коментар:
Коментована стаття регламентує порядок надсилання позовної заяви та доданих до неї документів, покладаючи на позивача, прокурора чи його заступника обов\’язок надіслати сторонам копії позовної заяви та доданих до неї документів, якщо цих документів у сторін немає.
Аналізуючи зміст коментованої статті, можна дійти висновку, що надсилання копії (або оригіналу) позовної заяви відповідачеві є обов\’язковим, про що також свідчить п. 2 ст. 57 цього Кодексу, а надсилання доданих до позовної заяви документів — не завжди, оскільки такі документи у відповідача вже можуть бути в наявності (наприклад, статутні документи позивача; договори, укладені між позивачем і відповідачем, рахунки, листи, претензії, інша документація тощо) і надсилати їх знову недоцільно. Якщо у відповідача таких документів немає, позивач зобов\’язаний їх направити відповідачеві. Закріплення такої норми у законі є додатковою гарантією захисту прав сторін у господарському процесі, відповідає загальним засадам правосуддя та надає можливість відповідачу зібрати всі необхідні матеріали для заперечення проти позову, підготування відзиву згідно зі ст. 59 ГПК України, а також іншим способом підготуватися до судового засідання. Слід зазначити, що хоча сторони згідно зі ст. 22 ГПК України і мають право знайомитися з матеріалами судової справи, роботи з них витяги, знімати копії тощо, проте порушення імперативної норми позивачем щодо обов\’язковості надіслання позовної заяви і доданих до неї документів іншій стороні (відповідачу), якщо у відповідача їх немає, породжує певні правові наслідки — на підставі п. 6 ст. 63 ГПК України така позовна заява з доданими документами повертається господарським судом позивачу без розгляду.
Згідно з ч. 2 коментованої статті аналогічний обов\’язок покладається на позивача у разі залучення господарським судом до участі у справі іншого відповідача, заміни господарським судом неналежного відповідача. Невиконання цього обов\’язку також є підставою для повернення господарським судом позовної заяви без розгляду відповідно до п. 6 ст. 63 ГПК України.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code