Науково-практичний коментар до ст. 64 Господарського процесуального кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 64 Господарського процесуального кодексу України

Стаття 64. Порушення провадження у справі
Суддя, прийнявши позовну заяву, не пізніше трьох днів з дня її надходження виносить і надсилає сторонам, прокурору, якщо він є заявником, ухвалу про порушення провадження у справі, в якій вказується про прийняття позовної заяви, призначення справи до розгляду в засіданні господарського суду, про час і місце його проведення, необхідні дії щодо підготовки справи до розгляду в засіданні. Ухвала про порушення провадження у справі надсилається зазначеним особам за повідомленою ними господарському суду поштовою адресою. У разі ненадання сторонами інформації щодо їх поштової адреси, ухвала про відкриття провадження у справі надсилається за адресою місцезнаходження (місця проживання) сторін, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У разі відсутності сторін за такою адресою, вважається, що ухвала про порушення провадження у справі вручена їм належним чином.
Ухвала надсилається також іншим підприємствам, установам, організаціям, державним та іншим органам, у випадках, коли від них витребуються документи, відомості та висновки або їх посадові особи викликаються до господарського суду.
Ця ухвала виноситься з додержанням вимог статті 86 цього Кодексу.
 
Коментар:
 
Провадження у господарському суді ініціюється шляхом звернення до нього з позовом про захист прав та інтересів визначених законом осіб (див. коментар до статей 1, 2) у сфері господарських відносин. Коментована стаття надає право господарському суду порушити провадження у господарській справі. Таке провадження може розпочатися господарським судом не інакше як за наявності всіх необхідних передумов на пред\’явлення позову, а також додержання порядку реалізації цього права. Після одержання позовної заяви суддя з\’ясовує, чи є підстави для повернення позовної заяви або відмови у порушенні провадження у господарській справі. У разі додержання всіх вимог, встановлених законодавством, і відсутності перешкод, передбачених статтями 62, 63 цього Кодексу, суддя приймає позовну заяву і відкриває на її підставі провадження у господарській справі.
Для вирішення питання про відкриття провадження у справі законодавцем встановлено для судді строк — п\’ять днів з дня її надходження до господарського суду, про що суддя постановляє ухвалу за правилами цього Кодексу. Так, згідно з ч. 2 коментованої статті суддя, прийнявши позовну заяву, не пізніше п\’яти днів з дня її надходження виносить і надсилає сторонам, прокурору, якщо він є заявником, ухвалу про порушення провадження у справі, в якій вказується про прийняття позовної заяви, призначення справи до розгляду у засіданні господарського суду, про час і місце його проведення, необхідні дії щодо підготовки справи до розгляду у судовому засіданні. Про призначений день судового засідання для розгляду справи суд зобов\’язаний своєчасно повідомити осіб, які беруть участь у ній, інших учасників процесу, щоб надати їм можливість належно підгодовуватися і взяти участь у справі.
Після прийняття ухвали про відкриття провадження у справі, господарський суд надсилає її іншим підприємствам, установам, організаціям, державним та іншим органам у випадках, коли від них витребуються документи, відомості та висновки або їх посадові особи викликаються до господарського суду.
Ухвала, що виноситься господарським судом про порушення провадження у справі, має бути мотивованою і відповідати вимогам ст. 86 ГПК України (див. коментар до вказаної статті). Можливість оскарження ухвали про відкриття провадження у справі законом не  передбачено, оскільки винесення такої ухвали не перешкоджає правам інших осіб на судовий захист.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code