Науково-практичний коментар до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України

Стаття 75. Вирішення спору при неподанні відзиву на позовну заяву і витребуваних господарським судом матеріалів
Якщо відзив на позовну заяву і витребувані господарським судом документи не подано, справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами.
 
Коментар:
Коментована стаття містить положення щодо вирішення спору при неподанні відзиву на позовну заяву і витребуваних господарським судом матеріалів. Наявність відзиву на позовну заяву значно полегшує і прискорює розгляд справи, оскільки суддям (судді) стають відомі посилання відповідача на докази та нормативно-правові акти.
Згідно з процесуальним законодавством сторони мають певні права та обов\’язки, реалізація яких, як правило, залежить від самих учасників господарського процесу. Так, надання відзиву на позов є правом, а не обов\’язком відповідача (див. ст. 59 та коментар до неї), проте суд може зобов\’язати надати його, якщо це необхідно для розгляду справи.
Відповідно до ст. 33 цього Кодексу кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень (див. коментар до зазначеної статті).
У разі ненадання відзиву на позов та витребувані судом докази господарський суд має право розглянути справу за наявними в ній матеріалами, тому відсутність відзиву не є перешкодою для розгляду справи господарським судом.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code