Науково-практичний коментар до ст. 100 Господарського процесуального кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 100 Господарського процесуального кодексу України

Стаття 100. Відмова від апеляційної скарги
 
Особа, яка подала апеляційну скаргу, має право відмовитися від неї до винесення постанови.
Апеляційний господарський суд має право не приймати відмову від скарги з підстав, визначених у частині шостій статті 22 цього Кодексу.
Про прийняття відмови від скарги апеляційний господарський суд виносить ухвалу, якщо рішення місцевого господарського суду не оскаржено іншою стороною.
 
Коментар:
У попередніх статтях цього розділу законодавець визначив диспозитивне право, за яким саме незгодна з рішенням місцевого господарського суду особа вирішує питання звертатися чи не зверта­тися їй до апеляційної інстанції з апеляційною скаргою. У частині 1 коментованої статті законодавець, продовжуючи принцип вільного волевиявлення (див. коментар до ст. 22), надав стороні, яка звернулася з апеляційною скаргою, право вирішувати питання щодо відмови від апеляційної скарги. Але таке диспозитивне право на відмову від апе­ляційної скарги має й особа, яка оскаржила судове рішення місцевого господарського суду лише до здійснення апеляційною інстанцією процесуальної дії, якою закінчується апеляційне провадження, — до винесення відповідної постанови.
У частині 2 цієї статті, яка є відсильною, законодавець виз­начив виняток щодо принципу вільного волевиявлення, за яким не завжди своєчасно заявлена особою відмова від апеляційної скарги приймається апеляційним господарським судом. Наразі така відмова може бути не прийнята апеляційною інстанцією (йдеться вже про право апеляційного господарського суду), якщо такі дії суперечать законодавству або порушують чиї-небудь права і охоронювані законом інтереси (див. коментар до ст. 22).
Частиною 3 законодавець визначив процесуальний документ, який виноситься апеляційним господарським судом в разі прийняття своєчасно заявленої особою відмови від апеляційної скарги. Таким процесуальним документом є ухвала, яка приймається відповідно до приписів цієї статті за правилами, визначеними ст. 86 цього Кодексу (див. коментар).

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code