Науково-практичний коментар до ст. 129 Господарського кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 129 Господарського кодексу України

Стаття 129. Особливості статусу іноземних суб\’єктів господарювання
 
1. Іноземці та особи без громадянства при здійсненні господарської діяльності в Україні користуються такими самими правами і мають такі самі обов\’язки, як і громадяни України, якщо інше не передбачено цим Кодексом, іншими законами.
2. Іноземні юридичні особи при здійсненні господарської діяльності в Україні мають такий самий статус, як і юридичні особи України, з особливостями, передбаченими цим Кодексом, іншими законами, а також міжнародними договорами, згоду на обов\’язковість яких надано Верховною Радою України.
Коментар:
1. З урахуванням положень ст. 26 Конституції України та Закону України \”Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства\” ч. 1 коментованої статті встановлює гарантії іноземцям та особам без громадянства при здійсненні ними господарської діяльності користування такими самими правами і наявності таких самих обов\’язків, як і в громадян України, якщо інше не передбачено законодавством. Тобто, як і громадяни України, зазначені особи мають право вільно обирати вид господарської діяльності, вільно формувати програму своєї діяльності, вільно наймати працівників тощо при неухильному дотриманні вимог законодавства України. Зокрема, на іноземців та осіб без громадянства також покладається обов\’язок здійснення державної реєстрації, сплати податків, зборів (обов\’язкових платежів), відшкодовування збитків, завданих майну інших осіб, держави та ін.
2. Подібного змісту норма міститься в ч. 2 даної статті щодо правового статусу іноземних юридичних осіб, що здійснюють господарську діяльність в Україні. Проте при визначенні правового статусу іноземних юридичних осіб необхідно враховувати особливості, передбачені законодавством України, міжнародними договорами, згоду на обов\’язковість яких надано Верховною Радою України. Так, наприклад, ст. 117 цього Кодексу передбачені особливості правового стану іноземних підприємств в Україні (див. коментар до ст. 117).

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code