Науково-практичний коментар до ст. 217 Господарського кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 217 Господарського кодексу України

Стаття 217. Господарські санкції як правовий засіб відповідальності у сфері господарювання
1. Господарськими санкціями визнаються заходи впливу на правопорушника у сфері господарювання, в результаті застосування яких для нього настають несприятливі економічні та/або правові наслідки.
2. У сфері господарювання застосовуються такі види господарських санкцій: відшкодування збитків; штрафні санкції; оперативно-господарські санкції.
3. Крім зазначених у частині другій цієї статті господарських санкцій, до суб\’єктів господарювання за порушення ними правил здійснення господарської діяльності застосовуються адміністративно-господарські санкції.
4. Господарські санкції застосовуються у встановленому законом порядку за ініціативою учасників господарських відносин, а адміністративно-господарські санкції – уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування.
Коментар:
1. Коментованою статтею надається легальне визначення господарських санкцій як заходів впливу на правопорушника у сфері господарювання, в результаті застосування яких для нього настають несприятливі економічні та/або правові наслідки. Тобто господарські санкції за своєю суттю є економіко-юридичними. За загальним правилом, господарські санкції являють собою визначену безпосередньо законом або договором міру відповідальності правопорушника. Економічний характер таких санкцій зумовлює саме економічний вплив на правопорушника з метою стимулювання його до виконання зобов\’язання, а правовий характер передбачає застосування господарсько-правової відповідальності лише у правовій формі, якою є передбачені законом або договором майнові (економічні за змістом) санкції.
2. У сфері господарювання залежно від способу впливу та виду господарського правопорушення розрізняють такі види господарських санкцій, як відшкодування збитків, штрафні санкції, оперативно-господарські санкції та адміністративно-господарські санкції, як це передбачено ч. 2 та ч. 3 коментованої статті. Порядок застосування кожного із зазначених видів господарських санкцій визначений цим Кодексом (див. гл. 25, 26, 27) та іншими нормативно-правовими актами, що діють у сфері господарювання.
3. Залежно від виду господарського правопорушення розрізняють коло суб\’єктів, які можуть застосовувати відповідні господарські санкції. Так, господарські санкції можуть бути застосовані самими учасниками господарських відносин, наприклад штрафні або оперативно-господарські санкції. У той же час господарські санкції можуть бути застосовані й уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування в межах їх компетенції. Зокрема, зазначені органи можуть застосовувати до суб\’єктів господарювання адміністративно-господарські санкції.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code