Науково-практичний коментар до ст. 252 Господарського кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 252 Господарського кодексу України

Стаття 252. Адміністративна відповідальність громадян-підприємців та посадових осіб
1. Посадові особи органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, а також громадяни, зареєстровані як підприємці, несуть адміністративну відповідальність згідно із законом за:
вчинення дій, передбачених статтями 29 – 32 цього Кодексу;
неподання чи несвоєчасне подання передбаченої законом інформації, або подання завідомо недостовірної інформації Антимонопольному комітету України, його територіальним відділенням;
ухилення від виконання чи несвоєчасне виконання рішень Антимонопольного комітету України, його територіальних відділень.
2. Вчинення дій, визначених цим Кодексом як недобросовісна конкуренція, громадянами-підприємцями, а також вчинення в інтересах третіх осіб зазначених дій громадянами, які не є підприємцями, тягне за собою адміністративну відповідальність, передбачену законом.
3. Штрафи за порушення антимонопольно-конкурентного законодавства стягуються в судовому порядку.
Коментар:
1. Окрім адміністративно-господарської відповідальності суб\’єктів господарювання – юридичних осіб законом передбачена адміністративна відповідальність громадян, зареєстрованих як підприємці, та посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення (ст. 1643, 1661 – 1664).
2. Незаконне копіювання форми, упаковки, зовнішнього оформлення, а так само імітація, копіювання, пряме відтворення товару іншого підприємця, самовільне використання його імені – тягнуть за собою накладення штрафу від тридцяти до сорока чотирьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва і сировини чи без такої.
Умисне поширення неправдивих або неточних відомостей, які можуть завдати шкоди діловій репутації або майновим інтересам іншого підприємця, – тягнуть за собою накладення штрафу від п\’яти до дев\’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Отримання, використання, розголошення комерційної таємниці, а також конфіденціальної інформації з метою заподіяння шкоди діловій репутації або майну іншого підприємця – тягнуть за собою накладення штрафу від дев\’яти до вісімнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
3. Порушник, на якого накладено штраф, сплачує його у тридцятиденний строк з дня одержання рішення про накладення штрафу, якщо інше не визначено цим рішенням. За кожен день прострочення сплати штрафу стягується пеня у розмірі одного відсотка від суми штрафу.
У разі відмови від сплати штрафу Антимонопольний комітет України, його територіальні відділення стягують штраф та пеню в судовому порядку.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code