Науково-практичний коментар до ст. 253 Господарського кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 253 Господарського кодексу України

Стаття 253. Вилучення незаконно одержаного прибутку (доходу)
1. Прибуток (доход), незаконно одержаний суб\’єктами підприємницької діяльності в результаті порушення статей 29, 30 і 32 цього Кодексу, стягується за рішенням суду до Державного бюджету України. \\
Коментар:
Прибуток (доход), одержаний суб\’єктами підприємницької діяльності в результаті порушення статей 29, 30 і 32 цього Кодексу, є незаконним. Унаслідок отримання неправомірного прибутку (доходу) правопорушник незаслужено (без власних вкладень у здійснення підприємницької діяльності, а тільки внаслідок порушення закону) отримує переваги перед іншими суб\’єктами господарювання через посилення економічної ваги. З метою забезпечення принципу рівності сторін у конкуренції такий неправомірно отриманий прибуток підлягає вилученню.
Вилучення незаконно одержаного прибутку (доходу) за своєю правовою природою є конфіскацією. Згідно зі ст. 41 Конституції України конфіскація майна може бути застосована виключно за рішенням суду у випадках, в обсязі та порядку, встановлених законом.
Згідно зі ст. 7 Закону України \”Про Антимонопольний комітет України\” Антимонопольний комітет України має повноваження звертатися до суду з позовами, заявами і скаргами у зв\’язку із застосуванням законодавства про захист економічної конкуренції.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code