Науково-практичний коментар до ст. 277 Господарського кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 277 Господарського кодексу України

Стаття 277. Правила користування енергією
1. Абоненти користуються енергією з додержанням правил користування енергією відповідного виду, що затверджуються Кабінетом Міністрів України.
2. Правилами можуть бути передбачені типові договори постачання окремих видів енергії.
3. Абонент має право відпускати енергію приєднаним до його мереж вторинним споживачам (субабонентам). У цьому випадку субабоненти укладають договір енергопостачання з абонентом і мають права та несуть обов\’язки абонента, а абонент має права та несе обов\’язки енергопостачальника.
4. Абонент зобов\’язаний повідомити перелік субабонентів енергопостачальнику, який має право контролю енергомереж і приладів субабонентів та право контролю за додержанням субабонентами правил користування енергією.
5. Відповідальність за порушення правил користування енергією встановлюється законом.
Коментар:
1. На виконання ч. 1 коментованої статті було затверджено Правила користування тепловою енергією (постанова Кабінету Міністрів України від 03.10.2007 р. N 1198); Правила користування електричною енергією для населення (постанова Кабінету Міністрів України від 26.07.99 р. N 1357). Відповідно до цих Правил було прийнято Правила користування електричною енергією, що затверджені постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 31.07.96 р. N 28 (у редакції постанови Національної комісії регулювання електроенергетики України від 17.10.2005 р. N 910 та з відповідними змінами).
2. Правилами користування електричною енергією затверджено Типовий договір про технічне забезпечення електропостачання споживача, Типовий договір про спільне використання технологічних мереж, Типовий договір про постачання електричної енергії, Типовий договір про тимчасове постачання електричної енергії без засобів обліку, Типовий договір про користування електричною енергією на території населеного пункту.
3. Відповідальність за порушення правил в галузі електроенергетики передбачається рядом нормативних актів. Так, відповідно до ст. 24 Закону України \”Про електроенергетику\” енергопостачальники несуть відповідальність перед споживачами електричної енергії у розмірі двократної вартості недовідпущеної електричної енергії у разі переривання електропостачання з вини енергопостачальника (згідно з умовами договору на користування електричною енергією). У разі відпуску електричної енергії, параметри якості якої знаходяться поза межами показників, зазначених у договорі на користування електричною енергією, енергопостачальник несе відповідальність у розмірі двадцяти п\’яти відсотків вартості такої електроенергії.
Кодекс України про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність за такі правопорушення: порушення вимог нормативно-правових актів щодо технічної експлуатації електричних станцій і мереж, енергетичного обладнання (ст. 951); створення перешкод у виконанні робіт, пов\’язаних з обслуговуванням об\’єктів електроенергетики (ст. 18512); ухилення від виконання або несвоєчасне виконання приписів Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії (ст. 18820); ухилення від виконання або несвоєчасне виконання рішень Національної комісії регулювання електроенергетики України (ст. 18821); порушення правил користування енергією чи газом (ст. 1031).
Кримінальний кодекс України містить ст. 1881 \”Викрадення електричної або теплової енергії шляхом її самовільного використання\” та ст. 1941 \”Умисне пошкодження об\’єктів електроенергетики\”.
Відшкодування збитків енергопостачальнику врегульовано спеціальним нормативним актом: Порядок визначення розміру і відшкодування збитків, завданих енергопостачальнику внаслідок викрадення електричної енергії, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.2006 р. N 122.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code