Науково-практичний коментар до ст. 399 Господарського кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 399 Господарського кодексу України

Стаття 399. Гарантії іноземним інвесторам у разі припинення інвестиційної діяльності
1. У разі припинення інвестиційної діяльності на території України іноземний інвестор має право на повернення своїх інвестицій не пізніше шести місяців після припинення цієї діяльності, а також доходів за цими інвестиціями у грошовій або товарній формі, якщо інше не встановлено законом або угодою сторін.
Коментар:
1. Коментована стаття передбачає можливість повернення іноземному інвестору його інвестицій після припинення своєї діяльності, а також доходів за цими інвестиціями у грошовій або товарній формі, якщо інше не встановлено законом або угодою сторін.
Таке право виникає з дня припинення цієї діяльності і триває протягом шести місяців. Зупинення або припинення інвестиційної діяльності провадиться за рішенням: інвесторів (при цьому інвестори відшкодовують збитки учасникам інвестиційної діяльності) або правомочного державного органу. Рішення державного органу про зупинення або припинення інвестиційної діяльності може бути прийнято з таких причин:
– якщо її продовження може призвести до порушення встановлених законодавством санітарно-гігієнічних, архітектурних, екологічних та інших норм, прав та інтересів громадян, юридичних осіб і держави, що охороняються законом;
– оголошення в установленому законом порядку інвестора банкрутом внаслідок неплатоспроможності;
– у разі стихійного лиха;
– у разі запровадження надзвичайного стану.
При цьому повертаються не лише інвестиції в натуральній формі або у валюті інвестування в сумі фактичного внеску (з урахуванням можливого зменшення статутного фонду) без сплати мита, а також і доходи з цих інвестицій у грошовій чи товарній формі за реальною ринковою вартістю на момент припинення інвестиційної діяльності.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code