Науково-практичний коментар до ст. 197 Кримінального кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 197 Кримінального кодексу України

Стаття 197. Порушення обов\’язків щодо охорони майна

Невиконання або неналежне виконання особою, якій доручено зберігання чи охорона чужого майна, своїх обов\’язків, якщо це спричинило тяжкі наслідки для власника майна,-

карається штрафом до п\’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк.

1. Суспільна небезпека злочину полягає у полегшенні протиправно діяльності інших осіб, які вчинюють посягання на власність, створенні передумов для небезпечного впливу на матеріальні цінності стихійних сил природи та інших негативних факторів.

2. Об\’єктом злочину є порядок виконання працівниками обов\’язків щодо зберігання та охорони чужого майна, який забезпечує право власності.

5. Суб\’єкт злочину загальний.

6. Погроза знищити майно може бути способом вчинення інших злочинів (наприклад, вимагання – ст. 189, протидія законній господарській діяльності – ст. 206, примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов\’язань – ст. 355, погроза або насильство щодо працівника транспорту, правоохоронного органу, державного діяча, службової особи чи громадянина, який виконує громадський обов\’язок, судді – ст. ст. 280, 345, 346, 350, 377, перешкоджання з\’явленню свідка, потерпілого, експерта, примушуван ня їх до відмови від давання показань чи висновку – ст. 386), складом яких вона охоплюється і додаткової кваліфікації за ст. 195 не потребує.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code