Науково-практичний коментар до ст. 385 Кримінального кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 385 Кримінального кодексу України

Стаття 385. Відмова свідка від давання показань або відмова експерта чи перекладача від виконання покладених на них обов\’язків

1. Відмова свідка від давання показань або відмова експерта чи перекладача без поважних причин від виконання покладених на них обов\’язків у суді або під час провадження досудового слідства, розслідування тимчасовою слідчою чи тимчасовою спеціальною комісією Верховної Ради України чи дізнання –

караються штрафом від п\’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців.

2. Не підлягає кримінальній відповідальності особа за відмову давати показання під час провадження дізнання, досудового слідства або в суді щодо себе, а також членів її сім\’ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом.

1. Об\’єктом злочину є правосуддя у частині забезпечення процесуального порядку отримання доказів у кримінальній справі.

2. Об\’єктивна сторона злочину полягає у відмові свідка від давання показань або відмові експерта чи перекладача без поважних причин від виконання покладених на них обов\’язків.

Відмова передбачає відкритий прояв небажання свідка давати показання, а експерта чи перекладача – виконувати покладені на них обов\’язки за відсутності поважних причин. Форми відмови можуть бути різними – письмова, наприклад у вигляді заяви, або усна – із занесенням у протокол. Злісне ухилення свідка, експерта чи перекладача від з\’явлення в суд, органи досудового слідства чи органи дізнання, яке не має на меті відмовитись від виконання юридичного обов\’язку щодо давання показань чи виконання обов\’язків експерта або перекладача, не утворює складу цього злочину і тягне адміністративну відповідальність за ст. ст. 185-3 і 185-4 КАП.

Злочин вважається закінченим з моменту доведення відмови до відома суду, органів досудового слідства, тимчасової слідчої або тимчасової спеціальної комісії ВР чи дізнання.

3. Суб\’єкт злочину спеціальний. Ним можуть бути тільки свідок, експерт або перекладач.

4. Суб\’єктивна сторона злочину характеризується прямим умислом.

5. Відповідно до ч. 2 ст. 385 особа не підлягає кримінальній відповідальності за відмову давати показання під час провадження дізнання, досудового слідства або в суді щодо: 1) себе; 2) членів своєї сім\’ї; 3) своїх близьких родичів.

6. Відмову від давання показань необхідно відмежовувати від ухилення свідка від явки за викликом до слідчого або суду, відповідальність за що передбачена відповідними нормами КУпАП.   

7. Свідок перед будь-яким допитом попереджається про кримінальну відповідальність за відмову від давання показань без поважних на це причин, що передбачено відповідними нормами КПК, ЦПК, ГПК, КУпАП та КАСУ.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code